Clickertraining

Of eigenlijk: Operante conditionering

Als een actie iets positiefs tot gevolg heeft, hebben dieren de neiging om deze actie te herhalen. Deze neiging is veel minder groot als het gevolg een negatieve ervaring geeft.  Trainers maken veelvuldig gebruik van deze wetenschap.
Om het voor het dier makkelijker te maken om te begrijpen om welk gedrag het precies gaat, is het belangrijk dat we een beloning geven op het moment dat het gedrag zich voordoet, en niet daarna. Dat is vaak lastig, zéker als het om gedragingen gaat die de hond zelfstandig moet (gaan) uitvoeren.

Om toch “het moment” te kunnen markeren, gebruiken we een geconditioneerde versterker. Een geconditioneerde versterker is op zich niet iets wat het dier als beloning ziet. Doordat we het koppelen aan een beloning, krijgt deze geconditioneerde versterker wél ineens waarde; het betekent “beloning!”.

Stel je voor: je hond doet iets goed, je zegt “goedzo” op het juiste moment en geeft hem een beloning. Grote kans dat je hond dit gedrag herhaalt zodra hij doorheeft dat het hem iets oplevert.
Echter, onze stem gebruiken we de hele dag door, en een “goedzo” moet daarom óók nog gefilterd worden uit onze brei van woorden.
Als je een clicker gebruikt, hoeft dat niet.

clickers

er zijn verschillende soorten clickers

De clicker is een plastic apparaatje met een metalen stripje erin. Door dit metalen stripje te laten knikken, krijg je een ‘click’-geluidje. Dit geluidje is makkelijk te herkennen en komt in het dagelijks leven meestal niet voor. Het maakt het daarom effectiever om gebruik te maken van dit clickgeluidje.

Dit is slechts de basis van clickertraining.
Wil je meer weten?

Karen Pryor is één van de grondleggers van de clickertraining zoals wij die kennen. Haar website is Engelstalig, maar geeft wel veel informatie met video’s: http://www.clickertraining.com/. Ook leuk is Kikopup op YouTube, hier alvast een video “what is clickertraining” in 6 minuutjes. Wil je Nederlandstalige informatie? Die is er natuurlijk ook in overvloed, google maar eens op ‘clickertraining’!

Ook op de websites van Silvia Trkman en Susan Garrett vind je meer informatie over clickertraining en agility.

Volg de links in het submenu om meer informatie te vinden. Vind je niet wat je wilt weten? Neem dan contact met ons op.